Det här är sidan för dig som har, eller känner någon som har, väldigt starka självmordstankar, psykoser (beter sig ovanligt och konstigt) eller kraftig, ihållande ångest. Det finns hjälp att få, men ibland är steget till hjälpen stort och svårt att ta.

Här är några förslag på vart du kan söka utomstående hjälp/stöd/behandling:

1. PSYKAKUTEN

Om du inte vet vart du ska ta vägen, eller om läget är så akut att du omedelbart behöver hjälp är det bästa att vända dig till psykakuten i din stad. Psykakuten är till för personer med akuta och allvarliga psykologiska problem, och fungerar som en jourmottagning där som man antingen ringer och beställer tid hos, eller åker dit direkt. På psykakuten får man först träffa en skötare/sköterska som man kan prata med. Därefter bokas en tid in hos en psykolog/läkare. Det brukar oftast gå ganska snabbt och har man ringt och bokat tid innan, ska väntetiden inte vara lång.

Hos psykologen/läkaren förklarar man sina symptom och sitt mående. De gör också en egen bedömning, men försök att vara så ärlig som möjligt, så att du kan få den bästa behandlingen för dina problem. Ofta brukar läkaren föreslå en medicin och det är upp till dig om du vill ha medicinen eller inte, men det är ofta en behandling som ger snabb effekt.

Vid behov ska du även kunna prata med en terapeut på psykakuten och få stödjande samtal. Dessa samtal kan du sedan gå på regelbundet i en tid, tills läget är mer stabilt. Terapin man får på psykakuten är ”jagstödjande” vilket innebär att det inte är någon särskilt typ av terapi. Oftast räcker det med att prata med någon som är duktig på att stötta, för att den värsta oron ska lägga sig lite.

Om läget är riktigt akut, kan du antingen be om, eller bli föreslagen att lägga in dig. Det betyder att du blir omhändertagen av personal om du inte kan, eller vågar, ta hand om dig själv. Många säger att det är skönt att slippa ta hand om sig själva ett tag, och framförallt minska möjligheterna till att göra något dumt. Däremot är det bara en tillfällig förvaringsplats och ingen långsiktig lösning på problematiken. Det är framförallt människor som är psykotiska och i extremt irrationella och negativa tillstånd som blir inlagda, vilket är bra, eftersom det är svårt att resonera med sig själv vid sådana tillfällen.

Var inte rädd för att ta kontakt med psykakuten. De är professionella och ska kunna hjälpa till vid kris och kraftig ångest. Är du inte nöjd med mottagningen du får, be om att få prata med någon annan. Det finns alltid stressade och dåliga läkare/sköterskor som inte sätter sig in i patientens situation. Men det finns också många dukiga läkare/sköterskor som verkligen anstränger sig för att du ska må bättre. Man måste stå på sig, även när man är i psykologisk obalans, vilket naturligtvis är svårt.

2. VÅRDCENTRALEN

Vårdcentralen är det ställe den offentliga vården helst ser att du besöker först. Allmänläkare har ofta ganska god kunskap om psykologisk problematik, eftersom hela 40-50 procent av läkarbesök helt eller delvis handlar om psykologisk problematik. Om läkaren verkar ha noll koll, byt direkt. Det har du rätt att göra. Läkaren kan dels skriva ut medicin, och dels skicka en remiss till öppenvården. Remisser till öppenvården handlar oftast om utredningar, och väntetiden dit kan vara allt mellan några veckor och något år…

3. ÖPPENPSYKIATRIN

Något som går utmärkt att göra, är att kontakta öppenpsykiatrin direkt, utan någon remiss från läkare. De kan erbjuda allt från tillfälliga samtal med terapeut till möte med psykiatriker. Utredningar och längre behandlingar med terapi kan dock ta lång tid att få, beroende på hur akut din problematik är. Men det ska finnas olika typer av behandlingar inom öppenpsykiatrin, gruppterapi, kroppsterapi, kbt, dbt, osv.

Öppenpsykiatrins telefonnummer finns i telefonkatalog eller på nätet… Du kan också skriva ett brev dit, om du är extremt rädd för telefonkontakt. Öppenpsykiatrin har betydligt mer resurser än vårdcentralen.

4. STÖDLINJER ATT RINGA

Det finns en del stödlinjer att ringa när man mår dåligt. Både inom vården och ideella förningar:

Psykakuten – Dygnet runt. Se gula sidorna för din lokala psykakuts telefonnummer
Sjukvårdsrådgivning – Dygnet runt. Tel: 1177
Nationella Hjälplinjen – mån-tors 17-22, fre-sön 17-24. Tel: 020 – 220060
Röda Korsets Telefonjour – dagligen 14-22, Tel: 0771 – 900800
Jourhavande Medmänniska –
Jourhavande Kompis –

5. PRIVATA ALTERNATIV

För dig med pengar i plånboken är en privat terapeut eller psykolog ett bra alternativ. Fördelarna är att du får en tid snabbt, samt att vissa psykologer är specialiserade på just din typ av problematik. Nackdelen är att det kostar mellan 500-2000 kronor per timme. Se till att psykologen är licensierad.