PANIKÅNGEST – ÖVERSIKT

Panikångest innebär återkommande perioder av panikattacker. En panikattack kan variera i styrka. På vissa personer syns det att personen har panik, medan andra döljer attacken och drar sig undan. Panikattacker varar i regel sällan längre än 15 minuter, men återkommande attacker är såklart utmattande och svårt att hantera. Det är lätt att tänka irrationellt under en panikattack och det är vanligt att panikångest leder till undvikande beteende och starka rädslor. Panikångest kan utlösas innan, under eller efter en händelse, av medvetna (att man tex är rädd för något) eller omedvetna anledningar. Panikångest kan också uppstå helt utan någon uppenbar anledning, tex innan man somnar.

PANIKÅNGEST – SYMPTOM

Panikångest består oftast av en stark oro eller rädsla för någonting. Oron blir starkare och starkare och triggar igång en panikattack. Vanliga symptom för en panikattack är:

  • Panikkänslor
  • Svårt att andas
  • Darrningar, stickningar i kroppen
  • Stel i kroppen
  • Svårt att koncentrera sig
  • Orolig eller ont i magen
  • Illamående
  • Svimfärdrig eller yr
  • Hög och kraftig puls

Efter en panikattack känner man sig utmattad, vilket beror på att kroppen mobiliserat sig för att kämpa eller fly, en reaktion från tider när vi i vissa lägen behövde kämpa eller fly för våra liv.

PANIKÅNGEST – BEHANDLING

SOCIALSTYRELSENS REKOMMENDATIONER TILL BEHANDLING AV PANIKÅNGEST

PANIKÅNGEST – FORSKNING OCH FAKTA

ORSAKER TILL PANIKÅNGEST

Olika människor är olika känsliga för ångest. Vissa kan vara med om vad som helst utan att utveckla panikångest. Enskilda panikattacker kan orsakas av en mängd saker, både fysiska och psykiska, tex stress, sjukdom, kost, oro. Traumatiska upplevelser kan orsaka panikångest.

ATT LEVA MED PANIKÅNGEST

FRÅGOR OCH SVAR OM PANIKÅNGEST

Hur länge varar en panikattack?

I regel högst 15 minuter, sedan avtar attacken.

Kan man dö av en panikattack?

Nej, en panikattack är inte farlig. Vissa kan svimma och slå sig illa, men det är väldigt ovanligt. Annars är det farligaste de irrationella tankar man kan tänka i samband med attacken, i värsta fall självmordstankar. Att känna att man kommer dö av en panikattack är vanligt. Även om en panikattack är mycket påfrestande för både kropp och psyke, så är den inte farlig rent fysisk.